Nu!

Vol in het leven staan betekent voor mij dat je met aandacht waarneemt wat er zich om je heen afspeelt. Dat kunnen prettige dingen zijn maar ook onaangename zaken. En veel waarnemingen zullen noch prettig noch onprettig zijn.We zijn geneigd om de fijne dingen van het leven te koesteren en de onaangename kanten willen we liever niet. Toch zal het leven ons echter deze drie (prettig, niet prettig en neutraal) laten ervaren.

Zolang we vasthouden aan de ontkenning of vermijding van het onaangename, zullen we die ervaring als belasting ervaren. We willen nu eenmaal niet leven met onaangename zaken. Onze weerstand daartegen zorgt ervoor dat het zwaarder wordt dan het is. We kunnen boos zijn, verdrietig, teleurgesteld omdat er iets vervelends wordt waargenomen. Die emotie is okay maar vaak blijven we erin ‘hangen’, terwijl we al in het volgende moment van ons leven zijn.
Met de aangename zaken van het leven is het net omgekeerd! We hechten ons zo aan het genieten en zijn bang om het kwijt te raken. Zelfs terwijl we zeker weten dat dat toch gebeurt….

Er is nooit een beter moment

Genieten van de mooie momenten is okay maar als we ze niet los kunnen laten, gaan de andere momenten voorbij zonder ze geleefd te hebben.Het lijkt dus te gaan om zowel de aangename als de onaangename momenten op het juiste moment te kunnen loslaten. Dat lukt beter als je in staat bent om in het NU te blijven.
Het leven is wat je op dit moment waarneemt. Alle andere gedachten creëren we zelf in ons hoofd. Je kunt dat loslaten als je dat wilt. Het enige moment in je leven is het huidige moment. Wanneer je je realiseert dat je verleden en je toekomst dromen zijn in je hoofd, sta je met grotere openheid in je leven. Het leven wordt daardoor rijker en luchtiger.
Het betekent niet dat er geen vervelende of heerlijke momenten meer zijn. Het betekent niet dat je leven vlakker of oppervlakkiger wordt. Het betekent wel dat je ervaart welke sturing je aan je eigen leven kunt geven.
Want hoe jij je leven ervaart, wordt maar door één persoon bepaald!
Mindfulness en contemplatieve werkwijzen kunnen je hierbij helpen.