Alles wat je zegt, ben je……..

Alles wat je zegt, ben je zelluuufffff!!!!

Ken je hem nog? Je weerwoord als iemand iets onaardigs riep?

Wat een levenswijsheid: alles wat je zegt, ben jezelf……….
Afgelopen zaterdag was ik bij een lezing van Deepak Chopra over zijn nieuwste boek Spirituele ontdekkingen. Het was voor mij de eerste keer om deze wijze man live te horen spreken en ik was onder de indruk van het gemak waarmee hij uitlegt, de verbinding die hij legt met de aanwezigen en de sfeer die er in de zaal heerste door zijn uitstraling.

Chopra vertelt in zijn boek wat we ook al kennen uit de Boeddhistische leer, namelijk de zelfverantwoordelijkheid van ieder individu in deze wereld. Alleen jij bent verantwoordelijk voor de dingen die je doet in je leven. Er is altijd keuze, hoe moeilijk die soms ook lijkt.

Datgene wat je in je leven ontmoet, is waar je zelf op een bepaald bewustzijnsniveau voor kiest. Door uit die laag van bewustzijn te stappen, ben je in staat om andere dingen te doen dan je gewend bent. Dat is niet gemakkelijk en vraagt het een en ander maar je kunt er voor kiezen. En er zijn genoeg mensen die dit ook hebben gedaan!

Wat je om je heen waarneemt, is jouw perceptie. Het is wat jij (wilt) zien. Dat is ook de reden waarom sommigen van ons de kansen zien en anderen alleen maar de beren op de weg tegenkomen.
Toeval komt niet vanzelf, zeggen sommigen, je roept het af! Het past prachtig bij het boeddhisme en het verhaal van Chopra.

Vernietigend over iemand praten, roddelen, iemand een streek leveren, mensen/dingen haten, boosachtig zijn: je bent het zelf.

Deugdzaamheid, liefdevol over anderen denken, waardering, verwonderd zijn over wat het leven biedt: je bent het zelf.

Alles wat je zegt, ben je zelf! Wat zeg jij?

Voordat je iets zegt