Mindfulness training op Voorne Putten

Hoe mindful ben jij?
Heb je soms het gevoel dat je twaalf bordjes tegelijk in de lucht moet houden?
En dat je nooit echt tot rust komt?

In een Mindfulness-training leer je om gemakkelijker los te laten wat je toch niet kunt beheersen. Het is de basis van een heel nieuwe kijk op je leven.

Mindfulness betekent: de aandacht doelbewust richten op de ervaring van dit moment, zonder er over te oordelen. Het gaat over een manier van “zijn” waarbij men open en bewust in het leven staat.

In de praktijk blijkt dit niet gemakkelijk. Men is vaak met het lichaam op de ene plaats en met het hoofd ergens anders. Het unieke van elke ervaring gaat hierdoor vaak voorbij.

Wat levert de training je op?

Mindfulness leert je om jezelf en de wereld op een vriendelijke manier tegemoet te treden.Vriendelijkheid of mild omgaan met jezelf en anderen is helaas voor de meeste mensen niet altijd vanzelfsprekend.Tijdens de training leer je hoe je dit kunt doen.

De mindfulnesstraining helpt je om bewust in het leven te staan, bewust je handelingen te verrichten en je minder te laten afleiden door de altijd doorgaande aktiviteiten van onze gedachten. Je leert daardoor om gemakkelijker los te laten wat je toch niet kan beheersen.

Wat levert Mindfulness je op?

Minder stress
Ons leven is niet zonder stress. We zijn voortdurend bezig. We zijn lichamelijk, geestelijk en emotioneel actief. We stellen ons voortdurend bloot aan diverse prikkels. We zijn slaaf geworden aan DOEN. Mindfulness helpt om DOEN los te laten.

Meer rust
In Mindfulness leren we dat we zelf kunnen kiezen hoe we ons wensen te voelen. We leren om onze gevoelens en gedachten te beschouwen als toeschouwer in plaats van als deelnemer. Mindfulness leert ons daardoor om een scheiding te maken tussen wat we voelen en/of denken en wat er feitelijk is.

Afstand nemen van negatieve emoties
Deelnemers geven aan dat zij veel beter met lichamelijke en emotionele pijn om kunnen gaan. Veel mensen met bijvoorbeeld lage rugklachten of migraine hebben leren leven met hun pijn en zijn soms pijnvrij geworden. Dit geldt ook voor negatieve, onverwerkte emoties uit het verleden waar we nu nog last van hebben.

Leven zonder te oordelen
We oordelen voortdurend: over onszelf, de situatie waarin we ons bevinden, de anderen of over de wereld. Die oordelen zorgen ervoor dat we voortdurend actief zijn in onze geest.
Mindfulness leert ons om waar te nemen zonder te oordelen.

In onderstaande uitzending van Labyrinth wordt uitgebreid aandacht besteed aan het nut van Mindfulness.

Labyrinth

De training

De basistraining bestaat uit 9 bijeenkomsten van 2,5 uur. De kosten bedragen € 295,-. Locatie is op Voorne Putten tenzij op verzoek elders.

In deze bijeenkomsten krijg je aandachts- en concentratieoefeningen aangereikt waardoor je beter in staat zult zijn het hier en nu bewust te beleven. Je bent je bewust van je innerlijke toestand én de buitenwereld.

Het is de bedoeling om de oefeningen dagelijks thuis te herhalen. Zonder dit dagelijkse ritueel heeft de training geen zin. Het gaat erom je patronen te doorbreken en dat lukt niet met alleen het bijwonen van de bijeenkomsten. Reken op 45 tot 60 minuten per dag…

Ter ondersteuning krijgt iedere deelnemer een werkboek en audio-oefeningen via internet om thuis te doen. Iedere bijeenkomst staat een ander thema centraal en wordt een variatie aan oefeningen geboden waarbij je leert omgaan met stress, pijn, angsten, zorgen en piekeren.

Tijdens de bijeenkomsten worden soms ervaringen met medecursisten gedeeld. Maar het merendeel van de tijd wordt besteed aan oefenen van nieuwe vaardigheden. Veel deelnemers geven in de evaluatie aan dat ze de training veel praktischer vinden dan ze verwacht hadden!

Wat zeggen deelnemers?

Iedereen zou met Mindfulness kennis moeten maken.
De training is in tijd en geld de investering meer dan waard!
Ik heb tijd voor mezelf gevonden en voel me er niet schuldig over.
Ik heb geleerd om minder te oordelen.
Meer zelfvertrouwen gekregen. Het is zoals het is…
Ik ga vanaf nu bewust pauzes inlassen.
Het was een fijne, mooie en inspirerende manier om dit zo te doen!
Bedankt dat je me dit hebt meegegeven!
Ik heb geleerd om echt naar binnen te kijken.
Dit is een aanrader!
Ik gun me meer tijd voor mezelf.
Ik ben relaxter geworden.
Het is goed zoals het is……
Ik heb mezelf teruggevonden. Dankjewel!

De trainer

Jack Provily

Ik ben leerkracht en directeur in het basisonderwijs geweest. In 2008 ben ik met Zo Mooi Anders mijn eigen bureau gestart. Ik ben gecertificeerd trainer. Mijn mindfulness-opleiding heb ik gevolgd bij Mindfulness Rotterdam.

Ik mediteer zelf al geruime tijd en heb het pad van studie van het Boeddhisme gevolgd.

Enige jaren geleden ontdekte ik de kracht van de Contemplatieve Werkwijzen en de Vijf Tibetaanse Wijsheden en ben dit gedachtegoed gaan integreren en toepassen in mijn dagelijkse werkzaamheden.
Hierdoor ontstond mijn interesse in Mindfulness en meditatietechnieken en mijn wens om dit met anderen te delen.

Aanmelden

Indien je mee wilt doen met de basistraining Mindfulness, verzoek ik je dit te doen door middel van de contactpagina. Hierna neem ik contact met je op om je verwachtingen te bespreken en eventuele zaken waarvan jij denkt dat ze relevant zijn voor deze training te melden. Na dit gesprek besluit je pas om definitief deel te nemen.

Maatwerk

De basistraining zoals beschreven op deze site is ook uit te voeren op maat. Je kunt daarbij denken aan een select gezelschap, andere locatie, andere data, andere tijdstippen, verdieping van de vaardigheden, etc.

Indien je met een aantal mensen een training op maat wilt samenstellen, denk ik graag met je mee!

Achtergrondinformatie

De training Mindfulness is in 1979 bij wijze van experiment opgezet door Jon Kabat-Zinn, als microbioloog verbonden aan het academisch ziekenhuis van Massachusetts. Hij wilde iets doen voor uitbehandelde patiënten, die te horen kregen dat er niets anders opzat dan te leren leven met hun klachten. Maar hoe ze dat dan moesten doen, kon niemand hun vertellen. Kabat-Zinn, die zelf mediteerde, had het vermoeden dat aandachtsgerichte meditatie hen zou kunnen helpen om meer grip te krijgen op hun pijn, hun verdriet daarover, en hun zorgen voor de toekomst. En het werkte.

De resultaten van zijn ‘Mindfulness Based Stress Reduction’-programma (mbsr) waren verrassend: de fysieke klachten van de patiënten namen af en ook geestelijk voelden ze zich een stuk beter. Het programma werd vervolgens standaard ingevoerd in het ziekenhuis. Inmiddels hebben zo’n dertienduizend mensen met de meest uiteenlopende klachten de training gevolgd.

Omdat mindfulness zijn wortels vindt in eeuwen­oude boeddhistische meditatietechnieken, was er in het begin nog veel discussie of zo’n ‘zweefcursus’ überhaupt wel thuishoort in de wetenschappelijke psychologie. Maar zo langzamerhand komt er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat het echt werkt. Uit verschillend onderzoek blijkt dat een training in mindfulness positieve effecten heeft bij mensen met chronische pijn, hartklachten, maagdarmproblemen, angststoornissen, depressies en slaapproblemen, en dat die effecten ook op de lange termijn aanhouden. Ook bij mensen zonder klachten verbetert mindfulness de kwaliteit van leven aanzienlijk.

Wat is dan het geheim van mindfulness? Waarom gaan mensen zich er zoveel beter door voelen?
In de eerste plaats is het een training om meer in het hier en nu te zijn. In het dagelijks leven zijn we met onze gedachten vaak in het verleden of de toekomst. Veel dingen doen we automatisch: tandenpoetsen, traplopen, in de bus zitten, douchen. Wanneer we een dagelijkse route fietsen, letten we nauwelijks op de omgeving. Bij thuiskomst herinneren we ons dan ineens dat we eigenlijk hadden willen omfietsen om een brief op de post te doen.

En als we zin hebben in iets lekkers, is het soms al op voordat we er erg in hebben, en zijn we vergeten om ervan te genieten. Steeds dwalen onze gedachten af naar dingen die ons bezighouden: wat we allemaal nog moeten doen, hoe het toch komt dat we steeds maar ruzie krijgen met die ene vriendin, en wat we tegen die arrogante kwal hadden moeten zeggen maar niet gezegd hebben. Zo kunnen we zomaar een groot deel van de dag ‘missen’, omdat onze gedachten in het heden of het verleden zijn. Wie lijdt aan depressies, angsten of pijn, heeft dat nog zelfs een tandje erger.

Mindfulness leert om er echt te zijn tijdens het fietsen, eten en ramenlappen. Elke keer als uw gedachten automatisch afdwalen – en dat is heel vaak – brengt u de aandacht op een vriendelijke manier weer terug in het nu: bij wat u doet, voelt en ervaart.
Dat heeft een aantal positieve gevolgen. U houdt bijvoorbeeld minder ruimte over voor piekeren. Stressvolle gedachten malen vaak maar door, zonder dat dat tot een oplossing leidt. Door u te concentreren op alles wat er gebeurt in het nu, onderbreekt u die gedachtestroom en geeft u uw hersenen iets anders te doen.
Tegelijkertijd worden uw ervaringen een stuk levendiger en intenser door er uw volle aandacht aan te schenken. Wie aandachtig leeft, heeft zo meer oog voor het kleine geluk. Een fluitende vogel, een ontkiemend plantje, de warmte van een bad, het gevoel van de zon op uw huid: het heden heeft veel meer te bieden dan u denkt.

Een ander positief effect is dat u meer vertrouwd raakt met wat zich in uw lichaam en uw hoofd afspeelt. Stress voelen we bijvoorbeeld meestal pas aan het einde van de dag, als we naar huis gaan met hoofdpijn en pijn in onze schouders. Maar wie zich regelmatig concentreert op al zijn gewaarwordingen, dus ook die in zijn lichaam, merkt al eerder dat hij zijn schouders onwillekeurig aanspant.

Mindfulness draait niet alleen om concentratie op het nu. Het gaat er ook om alle gewaarwordingen te accepteren zoals ze zijn, zonder ze te willen veranderen. En dat is nog knap lastig. We hebben namelijk de neiging om voortdurend in de gaten te houden of alles wel naar onze wens is, of het overeenkomt met onze verwachtingen, en of het niet beter kan. Stuiten we op vervelende gevoelens, zoals pijn, verdriet of angst, dan gaan we automatisch op zoek naar een oplossing. Bij praktische problemen zoals een lekkende dakgoot werkt deze oplossingsgerichte houding prima: oorzaak signaleren, even logisch nadenken, maatregelen nemen, probleem opgelost.

Maar bij gevoelens ligt het net iets anders. Die worden vaak juist erger naarmate we harder naar een oplossing zoeken: de poging om iets te veranderen, onderstreept de vervelende situatie waaraan we proberen te ontsnappen. Als u vreselijk zenuwachtig bent voor een examen, zoekt u waarschijnlijk naar een manier om rustiger te worden. Zenuwen zijn namelijk niet goed voor examenprestaties, weet u uit ervaring. U doet dus de ene ontspanningsoefening na de andere, waardoor u in feite voortdurend bezig bent met uw examenvrees. Het resultaat: nu bent u niet alleen zenuwachtig, maar ook nog eens extra zenuwachtig omdat u zenuwachtig bent.

De kunst van mindfulness is om niet voortdurend te vechten tegen wat u niet wilt, maar het strijdtoneel te verlaten en er van een afstandje naar te kijken. U denkt dus: ‘Goh, daar hebben we een rothumeur/de zenuwen/de pijn.’ Zonder daar de conclusie aan te verbinden dat het slecht is, of dat het vast een tijd zal duren voordat het over is. Pijn en verdriet horen namelijk bij het leven. Door dat te accepteren, maakt u het probleem minder groot en overheersend, en bespaart u een hoop energie.

Hetzelfde geldt voor gedachten. Bij negatieve gedachten, zoals ‘ik doe het niet goed’, of ‘ik maak vast een slechte indruk’, kunt u uw hersenen vriendelijk bedanken voor de analyse, zonder de conclusie voor waar aan te nemen. Voor veel mensen blijkt dit een van de meest bevrijdende inzichten te zijn van mindfulness: dat onze gedachten niet ‘de werkelijkheid’ zijn, en dat we ons er niet mee hoeven te identificeren. Het zijn maar gedachten.

Door deze andere manier van kijken naar de werkelijkheid, kunnen mensen beter omgaan met lichamelijke en emotionele pijn. Zo kampten de patiënten van Kabat-Zinn niet alleen met fysieke klachten, maar ook met stress, wanhoop en frustratie óver die pijn. Door hun fysieke pijn te accepteren, kon het geestelijke deel verminderen.
De kern van mindfulness is om niets te willen oplossen. Door niet te streven naar verandering, ontstaat er juist ruimte waarin verandering mogelijk is.

Sinds de eerste positieve resultaten van Kabat-Zinn zijn er steeds meer psychologen geïnte­resseerd geraakt in het uitproberen van mindfulness op hun patiëntenpopulatie. En met succes. Zo blijkt bij mensen met depressies de kans op een terugval met de helft af te nemen. Door met hun aandacht in het nu te zijn, leren deze mensen hun negatieve gedachtepatronen te doorbreken, en hun emoties te accepteren zonder zich erdoor te laten meeslepen.

Ook mensen met angst- en paniekstoornissen hebben veel baat bij aandachtstrainingen. Ze leren er om niet weg te lopen van hun angst, maar er met open aandacht naar te kijken. In het begin kan dat onaangenaam zijn. Maar wie volhoudt, merkt dat zijn angst eigenlijk veel hanteerbaarder is dan hij dacht.

Op dit moment wordt ook onderzoek gedaan naar de invloed van aandachtstrainingen op slapeloosheid, borderline en alcoholverslaving. Hoewel er nog te weinig bekend is om definitief uitsluitsel te geven, zijn de eerste resultaten van deze onderzoeken in elk geval positief.

Bron: Psychologie Magazine

Links

Ruby Wax in Collegetour over Mindfulness: