Wat zou jij doen….

Afgelopen week is getekend door het onverwachte overlijden van twee mannen. Een relatief onbekende grensrechter en een relatief bekende acteur. Beiden erg jong en nog lang niet in de buurt van de gemiddelde leeftijd om te sterven………

Ik weet niet hoe het bij jou zit maar tot nog toe was ik niet zo met mijn eigen sterfelijkheid bezig. Ja, bij zo’n situatie als deze week natuurlijk eventjes maar daarna weer over tot de orde van de dag!
Je kunt niet voortdurend stilstaan bij je eigen vertrek uit deze wereld.

Hoewel?

Ik werd afgelopen weken weer geconfronteerd met het verdriet van een vrouw die haar soulmate is verloren. En die nu probeert om de scherven op te rapen en door te gaan. Gelukkig heeft ze samen met haar man de laatste maanden intensief, bewust en vol aandacht geleefd. Ze is gelukkig met die herinnering.

In het Boeddhisme is je eigen sterfelijkheid een onderwerp van studie. Daarom is met aandacht en bewustzijn leven een belangrijke factor in ons leven.

Onlangs ontmoette ik Petra Hubbeling die haar site opent met de oproep om je leven te leven alsof het je laatste jaar is. Petra geeft ook les aan jong-volwassenen en ze vraagt hen altijd wat ze zouden doen als ze wisten dat dit hun laatste jaar was?

Niemand weet wanneer zijn of haar moment gekomen is om afscheid te nemen van dit leven. Maar als dat moment komt, ben jij er dan klaar voor? Heb jij de dingen in het leven gedaan die voor jou belangrijk zijn? Van welke dingen zou jij spijt hebben? Waarvan zou je balen dat je het niet gedaan hebt?
Uiteraard kun je allerlei zaken benoemen waarom je niet de dingen doet die je eigenlijk zou willen doen. Hypotheek, ouders, werk, kinderen, partner, verplichtingen, etc.
Maar stel je eens voor dat jouw moment morgen is of volgende week of volgende maand. Ben je er dan klaar voor?
Of loopt het allemaal zo’n vaart niet en ga je er vanuit dat je het gemiddelde wel haalt?
Mocht je ongelijk hebben, heb je dan spijt van de dingen die je niet gedaan hebt?

Wat zou jij doen als je vanaf nu gaat leven alsof dit jouw laatste jaar is?

Alles wat gaat leven,