Afschaffen die diploma’s!

Jef Staes pleit voor afschaffing van diploma’s in het onderwijs want volgens hem staan die symbool voor wat we juist niet nodig hebben.
We willen dat mensen zich ontwikkelen als unieke wezens. Tenminste, zoiets zie ik vaak in de missie van scholen staan. Unieke wezens die allemaal hetzelfde lesprogramma en dezelfde examens krijgen. Ongeacht waar ze goed in zijn, waar hun kwaliteiten en passies liggen en ongeacht hun tekortkomingen. Waar staat dat diploma dan voor? Volgens mij voldoe je dan aan een standaard. En dat was prima in de afgelopen eeuw.
Maar is dat voldoende om te slagen in een snel wijzigende, dynamische samenleving?

Mensen dienen hun kwaliteiten en talenten te ontwikkelen. Als scholen hierop willen inspelen, zijn examens en diploma’s symbolen geworden uit de geschiedenis. Een portfolio of iets dergelijks zou beter op zijn plaats zijn.

Over 20 jaar

In het bedrijfsleven borduren functies en functie-omschrijving voort op het concept van diploma’s. Afschaffen dus! Een functie-omschrijving geeft een takenpakket aan wat bij een functie hoort. Als je niet goed bent in bepaalde taken, betekent dat nascholing. Of een punt in je functioneringsgesprek. Met name dit laatste punt trof mij diep. Ik ben als freelance gestart omdat ik er genoeg van had om telkens te horen waarin ik me moest verbeteren terwijl ik sommige kwaliteiten niet in mijn functie kon laten zien. Stond niet in de functie-omschrijving….Staes pleit dus voor functievrij werken! Zorg ervoor dat mensen hun kwaliteiten kunnen laten zien.

En wat betekent dat allemaal voor een loopbaan?
De hele discussie omtrent pensioen-datum is helemaal aan me voorbij gegaan omdat ik me niet kan voorstellen te moeten stoppen met de dingen die ik op dit moment doe en die ik zo leuk vind. Op mijn huidige leeftijd (59) hoor ik mensen aan elkaar vertellen hoe lang ze nog ‘moeten’. Voor mij is dat ondenkbaar.
Mijn huidige werk is mijn passie, is mijn kwaliteit, is mijn talent. Als ik daarmee stop, voelt het alsof ik zou stoppen met leven. Ik zou willen dat iedereen zijn ‘werk’ (want ik beschouw het niet als werk) zo ervaart. Daarmee creëer je een pensioenvrij leven!

Laten we met elkaar dus gaan voor diplomavrij onderwijs, functievrij werken en een pensioenvrij leven!